Voor deze website is het gebruik van cookies vereist, klik hier voor meer informatie. later opnieuw tonen ik ga akkoord met cookies
 
  • meester Henk - HERFST
    Bezoekers:
  • De eekhoorn

    De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en

    pijnbomen. Verder eten ze knoppen,paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecteneieren en zelfs jonge vogels. Ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan.

    De eekhoorn is een dagdier, dat zich meestal vlak na zonsopgang al laat zien. Ze zijn voornamelijk na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief. 's Winters laten ze zich alleen 's ochtends zien.

     

    De eekhoorn houdt geen winterslaap. In plaats daarvan houdt hij zich bij gure dagen in zijn nest verborgen, en bezoekt hij op betere dagen 's ochtends zijn wintervoorraad.

  • "Wilde" zwijnen

    Wilde zwijnen zijn niet zo geliefd meer. Op zoek naar voedsel komen ze steeds dichter bij de mens (tuin) . En netjes en kieskeurig zijn ze niet. Een bezoekje laat niet veel van de tuin over.


     

    Mensen willen dan ook steeds vaker dat er wilde zwijnen worden afgeschoten om het aantal binnen de perken te houden : landschapsbeheer !

  • Leuk om te weten

    Wilde zwijnen zijn in de schemering en 's nachts actief.

    Het zijn alleseters, ze eten voornamelijk plantaardig voedsel

    zoals eikelskastanjes,knollen en groene plantendelen, maar ook dierlijk voedsel als aasregenwormeninsecten

     larven en knaagdieren. Er zijn meldingen dat ook hertenkalverten ten prooi vielen. Meestal wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen.

     


    Wilde zwijnen leven in kleine groepen, "rotten" genaamd, bestaande uit vrouwtjes met hun jongen en één- en tweejarige zwijnen. Keilers leven daarentegen meestal solitair

     


    De paartijd (bronst, rauschtijd) duurt van september tot maart.

    De biggen worden frislingen genoemd.

  • Het werk van een wroetend wild zwijn. Steeds vaker in tuinen
  • Wilde zwijnen op de Veluwe
 
Add to Yurls